emohdml.blogg.se

Emelie Öhman Lärande och delaktighet i digitala media, ht -13.

Sociokulturellt perspektiv

Publicerad 2013-11-05 13:46:24 i Allmänt

Under vårt gruppmöte den 23 oktober diskuterade vi sociokulturellt lärande och hade i gruppen riktat in oss på olika inriktningar i detta perspektiv; mediering, språk och artefakter. Jag valde att ritkta in mig på artefakter. Ska man förklara var en artefakt är behöver man också reda ut begreppet kultur. En kultur är en uppsättning av idéer, värderingar, kunskaper och andra resurser som vi förvärvar genom interaktion med omvärlden (Säljö, 2010). Man kan skilja på materiell och immateriell kultur, och artefakter i sin tur är de fysiska redskap som fyller vår vardag. Även där kan man skilja på intelektuella och fysiska artefakter och är uppbyga utav kunskap, erfarenheter och syfte. Dessa innefattar bland andra verktyg, instrument, informations- och kommunikationstekneologi, forskaffningsmedel osv (Säljö, 2010).
Så i en kultur utvecklas artefakter i takt med den kulturella utvecklingen. Det är lätt att se att vi lever i en konstgjord värld där allt omkring oss är uppbyggda utav människan. Nu för tiden är inte våra erfarenheter ett resultat utav en personlig dagbok. Vi kan "låna" andras kunskaper genom att lagra kunskap. Där kommer språket in. Ett språk är framtaget för att kunna ta till sig, låna, översätta, jämföra kunskap och kommunicera med varandra (Säljö, 2010). Medieringen är själva överföringen utav kommunikation och hur man ger och tar emot information. Ett exempel som Säljö nämner är att bli tillsagd att göra något och sedan göra det. Då blir språket medierat i form av språk från avsändaren, mottaget och tolkat utav mottagaren för att sedan leda till en fysisk handling.
 
En fråga vi ställde oss under gruppsammanträdet var "hur förklarar man ljus för någon som inte kan se?". Det ledde till en hel del olika förslag om huruvida man kan associera till andra sinnen, såsom att kyla är mörker och värme är ljust. Detta är alltså ett resultat utav att vi lärt oss att dels kommunicera med språk och samla erfarenheter som man kanske inte upplevt själv. Så alla tre element behövs i det sociokulturella perspektivet och samspelar mycket nära varandra.
 
Källa:
Roger Säljö (2010) Lärande i praktiken -ett sociokulturellt perspektiv
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela